top of page
Postcards

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ

Μια καλοκαιρινή δράση για να κρατάμε επαφή κατά την περίοδο που δεν διεξάγονται συνεδρίες.

Μοιραστείτε τα νέα σας με μια φωτογραφία και ένα συνοδευτικό κείμενο στο info.arttherapyroom@gmail.com


Γιατί  Καρτ Ποστάλ;


Μια φωτογραφία τραβηγμένη από το προσωπικό κινητό μαζί με μερικά λόγια που μπορούν να σταλούν με εχεμύθεια στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Art Therapy Room θα μπορούσε να θεωρηθεί μια σύγχρονη ψηφιακή Καρτ Ποστάλ!


Ιστορικά οι Κατρ Ποστάλ αναπτύχθηκαν ως ένα γρήγορο και οικονομικό μέσο να επικοινωνούμε νέα σε αγαπημένα πρόσωπα κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Έφεραν την επανάσταση στην επικοινωνία, όπως πιο πρόσφατα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς παρείχαν εικόνες φυσικών τοπίων και κοινωνικών εκδηλώσεων σε μια εποχή που οι φωτογραφίες ήταν σπάνιες. Παρόλο που περιορίστηκαν σημαντικά με την εμφάνιση του τηλεφώνου και πλέον τις βρίσκουμε σε μαγαζιά με σουβενίρ ανά τον κόσμο, συνεχίζουν να κουβαλούν εικόνες με τις οποίες μπορούμε να συνδέσουμε προσωπικές ιστορίες, είτε δικές μας είτε σημαντικών ατόμων στη ζωή μας (Willoughby, 1992).


Είναι οι διακοπές σημαντικές;


Καθώς ο αέρας γίνεται πιο ζεστός και τα σχολεία κλείνουν, ο νους μας τρέχει στις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι το Μεσογειακό κλίμα και το Ελληνικό ταπεραμέντο που μας κάνει να θέλουμε να ξεφύγουμε ή μια ανάγκη για διανοητική και ψυχική ξεκούραση;


Σύγχρονες έρευνες καταδεικνύουν ότι η διανοητική κόπωση (mental fatigue) που έρχεται ως συνέπεια διαρκούς και παρατεταμένου φόρτου εργασίας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα του εγκεφάλου μας να εκτελέσει σημαντικές λειτουργίες, όπως η οργάνωση, η κριτική σκέψη και η δημιουργική επίλυση προβλημάτων (de Bloom και συν., 2012, van der Linden και συν., 2003, Kounios & Beeman, 2009).


Αντιθέτως, οι νέες εμπειρίες σε διαφορετικό περιβάλλον, που συνήθως βιώνουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών, φαίνεται να ενισχύουν συνολικά την λειτουργία των περιοχών του εγκεφάλου μας που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα, τη μνήμη και την κριτική σκέψη. Μάλιστα, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν πως η εμπειρία ενός περιβάλλοντος με νέα ερεθίσματα μπορεί να προάγει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και να αποτρέψει τον νευροεκφυλισμό που συνδέεται με την κατάθλιψη, την άνοια, τη νόσο Alzheimer και τη νόσο Parkinson (Kafkas & Montaldi, 2018, Hannan, 2014).


Χρειάζονται τα διαλείμματα στην ψυχοθεραπεία;


Όσο κι αν η έρευνα επιβεβαιώνει την ανάγκη μας για διακοπές, τα διαλείμματα στην ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι επώδυνα για κάποια άτομα και να εγείρουν άγχος που συνδέεται με ζητήματα εξάρτησης και αποχωρισμού που βιώθηκαν στις σχέσεις των πρώτων χρόνων της ζωής μας (Alfillé & Cooper 2002). Τα διαλείμματα μπορεί να είναι μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε για τη θεραπευτική μας σχέση και να γίνουν αφορμή για πληθώρα συναισθημάτων που θα συζητηθούν τόσο πριν όσο και μετά το διάστημα της προσωρινής παύσης των συνεδριών.


Για το διάλειμμα του Αυγούστου, το οποίο είναι συνήθως το μεγαλύτερο σε διάρκεια στις περισσότερες θεραπευτικές σχέσεις, στο Art Therapy Room σκεφτόμαστε και πράττουμε ενσυναισθητικά και δημιουργικά με Καρτ Ποστάλ!





ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Alfillé, H. & Cooper, J. (2002). Dilemmas in the Consulting Room. London: Routledge.

  

de Bloom, J., Geurts, S. A. E., & Kompier, M. A. J. (2012). Effects of short vacations, vacation activities and experiences on employee health and well-being. Stress and Health: Journal of the International Society for the Investigation of Stress, 28(4), 305–318.


Hannan, A. J. (2014). Environmental enrichment and brain repair: Harnessing the therapeutic effects of cognitive stimulation and physical activity to enhance experience-dependent plasticity. Neuropathology and Applied Neurobiology, 40(1), 13–25.


Kounios, J., & Beeman, M. (2009). The Aha! Moment: The Cognitive Neuroscience of Insight. Current Directions in Psychological Science, 18(4), 210–216.


Kafkas, A., & Montaldi, D. (2018). How do memory systems detect and respond to novelty? Neuroscience Letters, 680, 60–68.


van der Linden, D., Frese, M., & Meijman, T. F. (2003). Mental fatigue and the control of cognitive processes: Effects on perseveration and planning. Acta Psychologica, 113(1), 45–65.


Willoughby, M. (1992). A History of Postcards. London England: Bracken Books.

Αυγουστιάτικες Καρτ Ποστάλ: Service
bottom of page