top of page
image-asset.jpeg

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Στις 24 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Εικαστική Ψυχοθεραπεία με δωρεάν δράσεις στο Art Therapy Room.

Το 2022 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εικαστικής Θεραπείας (EFAT) όρισε την 24η Σεπτεμβρίου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας με σύνθημα «We have a DATE!».


Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα οφέλη της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας. Σε όλη την Ευρώπη, εικαστικοί θεραπευτές και συναφείς φορείς οργανώνουν δράσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.


Η 24η Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε σε ανάμνηση της ημερομηνίας που συναντήθηκε πρώτη φορά το 2014 μια ενθουσιώδης ομάδα επαγγελματιών (Network of European Art Therapists, NEAT) από την Ευρώπη, με όραμα αυτό που σήμερα αποτελεί την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εικαστικής Θεραπείας (EFAT).


Στο Art Therapy Room χαιρετίζουμε αυτήν την σημαντική στιγμή για την Εικαστική Ψυχοθεραπεία στην Ευρώπη και οργανώνουμε κάθε χρόνο δράσεις.

ΔΡΑΣΗ 2023 "Κάντο Εικόνα"


Εικαστικό δρώμενο από τους "μικρούς" για τους "μεγάλους". 

ΔΡΑΣΕΙΣ 2022 "'Εχεις Ραντεβού"


11:00 - 12:30

«Ο ζωγράφος που ζωγράφισε ένα γαλάζιο άλογο»

Εργαστήριο Art Therapy για παιδιά Δημοτικού (δια ζώσης)


13:30 – 14:30

Εικαστική Ψυχοθεραπεία ως επιλογή καριέρας

Σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Zoom Webinar με προσκεκλημένη ομιλήτρια την Ντιάνα Καγιάφα, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια και κλινική επόπτρια.


15:30 – 18:15

Ατομικές συνεδρίες εικαστικής ψυχοθεραπείας δια ζώσης

3 συνεδρίες διάρκειας 45 λεπτών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

---

Ευρωπαϊκή Ημέρα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας: Service
Αντίγραφο του FIM DATE 2023 blog banner.png


ΔΡΑΣΗ 2023 - ​Κάντο εικόνα!

Ο Πικάσο κάποτε είπε ότι κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης και πως το πρόβλημα έγκειται στο να παραμείνουμε καλλιτέχνες και όταν έχουμε μεγαλώσει.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας στις 24 Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε ένα νέο project στο Art Therapy Room! Με την βοήθεια των παιδιών και των εφήβων σε θεραπεία ζητήσαμε από τους «μεγάλους» να ζωγραφίσουν κάτι που έφτιαχναν όταν ήταν εκείνοι παιδιά-καλλιτέχνες! 

Οι «μεγάλοι» παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της θεραπείας των «μικρών». Συχνά απορούν πώς η ζωγραφική και οι κατασκευές μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό που τους προβληματίζει καιρό και εκπλήσσονται με την προσμονή των μικρών μέχρι την επόμενη συνεδρία. Η δημιουργική διεργασία εμπεριέχει ελευθερία, επιλογή, πειραματισμό, έλεγχο, επικοινωνία και αλλά πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά στην προσωπική εξέλιξη ενός ατόμου. Χρησιμοποιώντας το απόφθεγμα του Πικάσο, θέλουμε να θυμίσουμε στους «μεγάλους» την αξία της εικαστικής έκφρασης στην δική τους πορεία και ιδανικά να ενεργοποιήσουμε το μοίρασμα των προσωπικών τους ιστοριών με τους «μικρούς».


Αν είσαι «μεγάλος», μπορείς να κατεβάσεις το αρχείο εδώ, να τολμήσεις να «καλλιτεχνήσεις» και να μας στείλεις τη δημιουργία σου στο email.


Προθεσμία παράδοσης έργων: 2/10/2023.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας: Famous Quote
Αντίγραφο του DATE Banner Ver2.jpg

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

11:00-12:30

«Ο ζωγράφος που ζωγράφισε ένα γαλάζιο άλογο»

Εργαστήριο Art Therapy για παιδιά Δημοτικού (δια ζώσης)


Με οδηγό το ομότιτλο βιβλίο του Eric Carle, θα προκαλέσουμε τους συμβατικούς κανόνες ζωγραφική και τις αντιλήψεις γύρω από σωστά και λάθος χρώματα, και θα δημιουργήσουμε άλογα, λιοντάρια, ελέφαντες και άλλα ζώα που μας αρέσουν. 


Το εργαστήριο αποσκοπεί να υπενθυμίσει στα παιδιά να εκφράζονται ελεύθερα και να εμπιστεύονται τη φαντασία και τα συναισθήματά τους. Αφορά παιδιά Δημοτικού και διεξάγεται στα πλαίσια των δωρεάν δράσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας. 


Περιορισμένος αριθμός θέσεων. 


Συντονισμός:

Καίτη Καραγιάννη, Ψυχολόγος, ΜΑ Art Therapy - Επιστημονικά Υπεύθυνη στο Art Therapy Room


Τοποθεσία: ART THERAPY ROOM, Μάρκου Μπότσαρη 19, 18538, Πειραιάς.


Δήλωση ηλεκτρονικής συμμετοχής έως Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 εδώ.


13:30 – 14:30

Εικαστική Ψυχοθεραπεία ως επιλογή καριέρας

Σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Zoom Webinar


Προσκεκλημένη Ομιλήτρια: Ντιάνα Καγιάφα, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, ΜΑ Art Therapy, Κλινική Επόπτρια, Pg. Dip. Integrative & Transpersonal Supervision, Διευθυντικό Στέλεχος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Roehampton στο Λονδίνο (ΜΑ Art Psychotherapy). 


Σχολιασμός: Καίτη Καραγιάννη, Ψυχολόγος, ΜΑ Art Therapy - Επιστημονικά Υπεύθυνη Art Therapy Room


Τι είναι η εικαστική ψυχοθεραπεία; Πώς και πού μπορώ να σπουδάσω; Πού μπορώ να εργαστώ μετά την εκπαίδευση; Είναι σημαντική η εποπτεία; Γιατί να γραφτώ σε επαγγελματικούς συλλόγους;


Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στον ψηφιακό χώρο του Art Therapy Room στα πλαίσια των δωρεάν δράσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας.

Θα υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις. 


Το webinar απευθύνεται σε φοιτητές κοινωνικών και παιδαγωγικών επιστημών, φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών και νέους επαγγελματίες στον χώρο της ψυχικής υγείας.


Δήλωση ηλεκτρονικής συμμετοχής έως Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 εδώ.


Λίγα λόγια για την προσκεκλημένη ομιλήτρια

Η Ντιάνα Καγιάφα είναι Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια (MA) με διάκριση από το πανεπιστήμιο του Hertfordshire, Κλινική Επόπτρια (Post Graduate Diploma) με διάκριση από το Psychosynthesis Trust και εκπαιδευόμενη στην προσέγγιση της Γιουνγκιανής Ανάλυσης. Είναι διευθυντικό στέλεχος (Programme Convener) στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA Art Psychotherapy του Πανεπιστημίου Roehampton στο Λονδίνο, έπειτα από πολυετή πορεία διδασκαλίας στο αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Goldsmiths. Είναι επίσης εισηγήτρια στην εκπαίδευση της Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας στο Society of Analytical Psychology (SAP, Λονδίνο) καθώς και σε άλλα προγράμματα εκπαίδευσης στην εικαστική ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα.  Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο και έχει πολυετή εμπειρία με παιδιά, έφηβους κι ενήλικες. 
15:30 – 18:15

Ατομικές συνεδρίες εικαστικής ψυχοθεραπείας δια ζώσης


Έχετε περιέργεια να δείτε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας εικαστικής ψυχοθεραπείας; Ενδιαφέρεστε εσείς ή το παιδί σας να ξεκινήσετε συνεδρίες κι επιθυμείτε να διερευνήσετε αν σας ταιριάζει ως θεραπευτική προσέγγιση; 


Στα πλαίσια των δωρεάν δράσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, διαθέτουμε τρεις ατομικές συνεδρίες διαρκείας 45’ με την Καίτη Καραγιάννη, Ψυχολόγο, ΜΑ Art Therapy. Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση μπορείτε να επιλέξετε την ώρα της επιλογής σας ανάμεσα στις εξής: 15:30-16:15, 16:30-17:15 και 17:30-18:15. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.  

Η δράση αυτή απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.  Εξαιρούνται συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμων που βρίσκονται σε θεραπεία με την κ. Καραγιάννη για λόγους δεοντολογίας.


Τοποθεσία: ART THERAPY ROOM, Μάρκου Μπότσαρη 19, 18538, Πειραιάς.


Δήλωση ηλεκτρονικής συμμετοχής έως Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 εδώ.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας: Welcome
bottom of page